Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Praag

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Praag met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Praag

Genieten van je stedentrip Praag komt wel goed met deze leuke activiteiten in Praag. Begin je bezoek aan Praag met een fietstour met een lokale Nederlandse gids en zie zo alle bezienswaardigheden in Praag op een relaxte manier. Daarna is het tijd voor ontspanning. Doe een gezellige wijn- of biertour en proef lokale Tsjechische wijnen en biertjes. Ook buiten Praag zijn er leuke dingen om te doen. Met een dagtrip bezoek je pittoreske plekken in de omgeving. Wat ga jij doen in Praag? Kies uit deze leuke activiteiten.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Praag

Met een fietstour ontdek je Praag op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Praag. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Praag

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Karelsbrug? Of een gezellige wandeling door de historische binnenstad van Praag doen? Doe een rondleiding met een leuke Nederlandse gids!
Ontdek alle rondleidingen

Wijntours: Proef lokale wijnen in Praag

Liefhebbers van een goed glas wijn zitten in Praag wel goed. Een wijnproeverij in Praag is niet alleen erg gezellig, maar ook informatief en leerzaam. Je proeft lekkere lokale wijnen en krijgt volop tips mee. Proost!
Ontdek alle wijntours

Biertours: Ontdek de lokale biertjes van Praag

Ook in Praag zijn er de afgelopen jaren veel microbrouwerijen ontstaan en lokale biertjes gebrouwen. Een bierproeverij in Praag is dan ook dé manier om kennis te maken met de biercultuur van Praag.
Ontdek alle biertours

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Praag

Nu je toch in Praag bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Tsjechië vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Praag mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Food tours: Proef de Tsjechische keuken in Praag

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Praag. Tijdens je bezoek aan Praag wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Praag

Ontdek

Ontdek Praag met échte

Geniet

Ervaar het beste van Praag en geniet volop van je citytrip

Over Praag

Praag
Als Tsjechische hoofdstad is Praag na de val van het communisme opnieuw tot leven gekomen. De twee stadsdelen, op de oevers van de Moldau, worden door prachtige bruggen met elkaar verbonden. De sfeervolle binnenstad heeft mooie nauwe straatjes, gezellige pleintjes & cafés en historische gebouwen. De Oude Stad van Praag staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je slentert gerust een paar uur rond door het indrukwekkende historische centrum van de stad. Om de bezienswaardigheden van Praag te ontdekken met een gids heb je verschillende mogelijkheden, want leuke dingen om te doen in Praag zijn er genoeg. Zo kun je ontspannen fietsen in Praag, maar ook wandelen in Praag is een leuke manier om de stad te verkennen.

Geschiedenis van Praag

Praag is een van de mooiste steden van Europa, het historische centrum staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je ziet de geschiedenis van Tsjechië terug in de stad, want er zijn nog veel historische bezienswaardigheden te zien.

Vanaf de oude steentijd hebben verschillende volkeren hier gewoond: Germanen, Marcomannen en Slaven, om maar een paar te noemen. In de negende eeuw na Christus werd de Praagse Burcht gebouwd aan de rivier de Moldau en werd Praag steeds meer een stad.

Karel IV maakte Praag tot officiële hoofdstad van het toenmalige Heilige Roomse Rijk. Praag kende onder zijn bewind een enorme economische, culturele en intellectuele bloeiperiode. In 1348 werd er onder andere de eerste universiteit van Centraal-Europa gesticht (de Karelsuniversiteit) en de Karelsbrug en de Sint-Vituskathedraal werden ook in die periode gebouwd.

De Duitse invloeden bleven door de jaren heen groot. Tsjechen voelde zich vaak benadeeld door de Duitsers, maar daardoor ontstond er wel een sterk nationalistisch gevoel. En op 28 oktober 1918 werd de zelfstandigheid van Tsjecho-Slowakije uitgeroepen met Praag als hoofdstad.

Na de annexatie van het Sudetenland door Nazi-Duitsland en de afscheiding van Slowakije, werd de stad bevrijd door de Sovjets en opnieuw de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. In de Tweede Wereldoorlog vielen hier nauwelijks bommen, omdat de geallieerden Praag niet als Duitse stad beschouwden.

De oorlog betekende wel het einde voor Praag als grootste Joodse samenleving ter wereld, zo’n 78.000 van de 92.000 Joden overleefden de terreur van de nazi’s niet.

Het communistisch regime dat na de Tweede Wereldoorlog aan de macht kwam, stond sterk onder invloed van de machtige Sovjet-Unie. Na de Val van de Berlijnse Muur en de Fluwelen Revolutie in 1989 werd Tsjecho-Slowakije een democratische republiek. In 1993 werd Tsjecho-Slowakije opgesplitst en ontstond Tsjechië met Praag als hoofdstad.

Welke wijken moet je bezoeken

Staré Město, de oude binnenstad van Praag, is een beeldschone wijk met nauwe, middeleeuwse straatjes en gotische en barokke bouwwerken. Daar heb je het populaire en gezellige Oude Stadsplein met veel pracht en praal. Zo heb je hier het Raadhuis van de Oude Stad met de Astronomische Klok van Praag en de barokke Sint-Nicolaaskerk, om maar een paar plekken te noemen.

De Oude Stad wordt met de wereldberoemde Karelsbrug verbonden met de wijk Malá Strana. Hier heb je fraaie paleistuinen om in te wandelen, maar ook prachtige gebouwen, leuke straatjes en pleinen. Het is hier bovendien een stuk rustiger dan in Oude Stad aan de overkant.

De Joodse Wijk Josefov heeft, in tegenstelling tot haar Joodse bewoners, de nazi’s en de Holocaust overleefd. Bekijk de oude synagogen en de beroemde Oude Joodse begraafplaats.

Culturele evenementen en musea om te bezoeken

Praag barst van de cultuur. Er worden vele muziekfestivals en andere evenementen georganiseerd.

Het Strahov-klooster is een must see voor iedereen die van boeken houdt. Deze fraaie barokke achttiende-eeuwse bibliotheek is dé trekpleister van dit klooster, dat al sinds 1140 beheerd wordt door de Premonstratenzer orde.

Altijd al de bekende poster in Jugendstil van Alfons Mucha willen zien? In het Mucha Museum is er veel werk van deze Tsjechische kunstenaar te zien.

De nationale kunstgalerij bevindt zich in de Praagse Burcht op een heuvel aan de Moldau rivier. Hier heb je, naast allerlei regeringsgebouwen, het Gouden Straatje, het aartsbisschoppelijk paleis en de prachtige gotische St. Vituskathedraal. Naast de vele historische gebouwen, heb je hier ook moderne architectuur, zoals het beroemde Dansende Huis van Frank Gehry aan de rivier.