Het Dansende Huis

Het Dansende Huis

De inwoners van Praag waren aanvankelijk niet zo gecharmeerd van het vreemd vormgegeven Dansende Huis. Nu hebben ze zich ermee verzoend en hebben het gebouw zelfs een aardige bijnaam gegeven: Fred en Ginger.

Architectuur

Over deze spot

Praag staat bol van de historische gebouwen, maar ook moderne architectuur is in de stad te vinden. Een van de opvallendste gebouwen is het Dansende Huis, pal aan de Moldau vlak bij de Jirásküv-brug. Het gebouw met golvende lijnen werd ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry in opdracht van de Nederlandse ING-bank. Het zijn eigenlijk twee gebouwen die doen denken aan een danspaar, vandaar de bijnaam ‘Fred en Ginger’ (naar het legendarische dansduo Fred Astaire en Ginger Rogers).

Het gebouw staat naast het huis waar de Tsjechische ex-president Vaclav Havel woonde van zijn kindertijd tot in de jaren 90. Hij steunde het plan om op de lege plek naast zijn huis een opvallend gebouw neer te zetten. Havel hoopte dat het een cultureel centrum zou worden. Dat werd het niet, het is een kantoorgebouw dat niet toegankelijk is voor publiek, met uitzondering van de bovenste etage. Daar bevindt zich een sjiek Frans restaurant – Ginger & Fred – waar u niet alleen uitstekend kunt eten, maar ook een mooi uitzicht heeft over de Moldau. Tegen een forse prijs, dat wel.

De inwoners van Praag waren aanvankelijk zeer verdeeld over deze moderne architectuur in hun historische stad. Tien jaar na de opening lijken ze zich te hebben verzoend met het Dansende Huis. Het gebouw werd in 2005 zelfs afgebeeld op een gouden muntstuk.

Handig om te weten

Het Dansende Huis

Website: Het Dansende Huis
Adres: Rašínovo nábřeží 80

Ginger & Fred

Website: Ginger & Fred

Raadpleeg de websites van de bezienswaardigheden voor verdere informatie.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Praag plannen

Praag is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Praag? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Praag