Karelsbrug

Karelsbrug

Van de vele bruggen over de Moldau is de Karelsbrug de bekendste. De brug slingert in een flauwe S-vorm over de rivier en aan weerskanten staan heiligenbeelden. Deze brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en het is een druk en gezellig ontmoetingspunt voor mensen van alle leeftijden.

Bruggen

Over deze spot

De oudste brug van de Tsjechische hoofdstad, de Karelsbrug (Charles Bridge), dankt zijn naam aan keizer Karel IV, omdat hij in 1357 opdracht gaf tot de bouw ervan. Karel legde hoogstpersoonlijk de eerste steen. De bouw verliep niet soepel en dat is nog steeds te zien: de Karelsbrug is een beetje S-vormig, het gevolg van fouten in de berekeningen. Overigens kreeg de brug zijn huidige naam pas in 1870, daarvoor was de naam simpelweg ‘de stenen brug’ (Kamenný most). De brug is ruim 500 meter lang en bijna 10 meter breed. Aan de kant van de Oude Stad wordt de brug bewaakt door een fraaie gotische toren.

De dertig beelden aan weerszijden van de brug werden pas later toegevoegd, de meeste stammen uit de 18e of 19e eeuw. Het oudste beeld is dat van de Kruisiging van Christus (uit 1667). Er staat een Hebreeuwse tekst op (‘Heilig, heilig, heilig is de Heer der Heerscharen’), betaald door een rijke jood die was beschuldigd van godslastering. Verder zie je een beeld van de plaatselijke martelaar Sint Johannes van Nepomuk, die van de brug in de Moldau werd gegooid. Hij kwam in botsing met koning Wenceslas IV, die vermoedde dat zijn vrouw vreemd ging. Johannes weigerde te vertellen wat die vrouw hem tijdens de biecht had verteld.

De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en de hele dag heerst er een gezellige drukte. Kunstenaars proberen hun schilderijen en tekeningen aan de man te brengen, en ’s avonds is het de ontmoetingsplaats voor jongeren. Verder zie je er vaak straatartiesten optreden.

Handig om te weten

Website: Karelsbrug

Raadpleeg de website van de Karelsbrug voor een interactieve rondleiding.

Advertentie

Je stedentrip Praag plannen

Praag is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Praag? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Praag