Oude Stadsplein

Oude Stadsplein

Het hart van de Oude Stad wordt omringd door sommige van de mooiste attracties van Praag. Het Astronomisch Uurwerk voert ieder uur een unieke show op en vanuit de klokkentoren van het Oude Raadhuis hebt u een mooi uitzicht op dit pittoreske plein met vele terrasjes om uit te blazen.

Pleinen en straten

Over deze spot

Het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti) in Praag was in vroeger tijden het handelscentrum van de stad. Hier werd een grote markt gehouden, maar er werden ook doodvonnissen voltrokken. Zo werden er in 1621 tegelijkertijd 27 protestanten onthoofd. Tegenwoordig gaat het er heel wat vrediger aan toe: op het plein zijn vele terrasjes om even uit te blazen.

Het plein wordt omring door mooie huizen en enkele van de beste bezienswaardigheden van Praag. In de gevel van het Oude Raadhuis zie je de beroemde Astronomische Klok, die niet alleen de tijd maar ook de dagen en de maanstand aangeeft. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt Jezus tevoorschijn gevolgd door zijn apostelen. Aan de zijkant staan een vrek, een Turk met een tulband en een ijdele man met hun hoofd te schudden. Een skelet (dat de dood voorstelt) houdt een zandloper vast en luidt de klok. Na de klokslagen kraait er een gouden haan. Eén waarschuwing: als toeristen naar het schouwspel staan te kijken, slaan zakkenrollers vaak hun slag!

Het Oude Raadhuis kun je bezoeken. Je ziet er onder meer een gotische raadszaal en het hoogtepunt van een bezoek is de beklimming van de toren. Tegenover het Oude Raadhuis staat de Tynkerk met zijn karakteristieke spitse torens. Tussen de torens hangt een gouden beeld van Maria. Binnenin zie je mooie barokschilderingen boven het hoofdaltaar.

Handig om te weten

Website: Oude Stadsplein

Raadpleeg de website van het Oude Stadsplein voor meer info en historie.

Advertentie

Je stedentrip Praag plannen

Praag is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Praag? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Praag