Praagse burcht

Praagse Burcht (Hradčany)

De burcht van Praag is een zeer groot complex van paleizen en kerken. Het is de grootste burcht ter wereld. De eerste vesting werd in 880 gebouwd door hertog Bořivoj. Die burcht leek overigens niet op wat er nu staat. Koning Wenceslas bouwde in 926 op de heuvel een kleine kerk. Ruim 400 jaar later gaf keizer Karel IV opdracht een grotere kerk te bouwen. Door oorlogen zou het bijna 600 jaar duren voordat de kathedraal helemaal af was! De Sint-Vituskathedraal werd pas in 1929 officieel ingewijd.

Het silhouet van de Praagse Burcht wordt beheerst door de torens van de kathedraal: de twee oudste torens zijn 88 meter hoog, de hoofdtoren is 99 meter hoog. In die hoofdtoren hangt een grote klok: 17 ton zwaar, 2 meter hoog en met een doorsnede van 2,5 meter. De lange bouwtijd is af te zien aan het uiterlijk van de kerkdoor de combinatie van gotische, barok- en renaissancestijl.

Het interieur is schitterend: de Wencelaskapel is versierd met robijnen en saffieren en daar liggen ook – goed beveiligd – de Kroonjuwelen, waaronder de kroon van koning Wenceslas. Deze Wenceslas ligt in de kerk begraven, net als onder anderen Karel IV.

Een andere trekpleister in het burchtgebied is het ‘Gouden Straatje’ (Zlatá ulička). Dat wordt zo genoemd omdat in dat straatje goudsmeden werkten. De huisjes zijn bijzonder klein, een modern mens kan er niet rechtop staan. Franz Kafka heeft korte tijd in het huis op nummer 22 gewoond. In een ander huis is een klein museum met wapentuig en harnassen uit de Middeleeuwen.

In het Koninklijk Paleis (met de prachtige gotische Vladislav Zaal) is een tentoonstelling over de geschiedenis van het burchtgebied. De Daliborka Toren was een gevangenis, nu is er een museum over de middeleeuwse marteltechnieken.

U moet zeker ook de prachtige tuinen van het burchtgebied bekijken. Deze tuinen zijn overigens vrij toegankelijk. Vanuit de Koninklijke Tuin (ten noordoosten van het Koninklijk Paleis) heeft u een mooi uitzicht op Praag en de Moldau.

De wisseling van de wacht bij de hoofdingang gebeurt ieder uur, maar om 12.00 gaat dat met wat meer ceremonieel en muziek gepaard.

Praagse Burcht
Adres: er zijn vier ingangen: Prašný most, Klárov, Malá Strana, Pohořelec.
Openingstijden: 09.00-18.00
Toegangsprijs: afhankelijk van wat u wilt zien, zie de website.

Boek activiteiten Bekijk alle activiteiten

Ontdek deze bezienswaardigheid op een leuke manier!

57 1426171146
Taal Engels
Duur 2 uren

Praag Highlights fietstour

Met deze fietstour ervaar je de highlights van Praag op een ontspannen manier met de fiets. De gids neemt je mee langs de historie van deze bijzondere stad en geeft je graag tips voor leuke dingen om te doen tijdens je stedentrip Praag.

Vanaf €22,00
Bekijk en Boek
Fietstour

Overige activiteiten in Praag

Wandeltour kasteel van Praag

Tijdens deze wandeling door de beroemde Praagse burcht leert u alles over de Sint-Jorisbasiliek en het oude klooster en het geheim van het betoverende Gouden Straatje.

Wandeltour kasteel van Praag

v.a.€34,00 Boeken
Wandeltour

Avondtour en dinercruise Praag

Toer bij nacht met reisbus en boot door het betoverende Praag en dineer op je gemak tijdens een rondvaart op de rivier de Vltava. De perfecte manier om Praag bij nacht te zien!

Avondtour en dinercruise Praag

v.a.€47,50 Boeken
Culinair

1 review over Praagse Burcht (Hradčany)

Ontdek hoe andere CitySpotters deze bezienswaardigheid hebben ervaren

User avatar thumb missing

kathedraal

De kathedraal is gelukkig wel gratis. Voor zeer weinig geld kan je overal naar binnen gedurende 2 dagen, zoals de kruittoren, het gouden straatje etc. Vraag naar een familie ticket als je met kinderen bent

Ook bij Praagse Burcht (Hradčany) geweest? Plaats je review

Recent bekeken bezienswaardigheden in Praag