Strahovklooster

Strahovklooster

Het Strahovklooster is een groot complex en is het nationaal centrum van Tsjechische literatuur. De bibliotheek is niet alleen bijzonder fraai, maar herbergt ook een enorme collectie van meer dan 200.000 boeken, waaronder bijzondere historische geschriften.

Kloosters en abdijen

Over deze spot

Bij de Petřínheuvel staat het grote klooster van de Premonstratenzer orde. Op deze plek staat al bijna 900 jaar een klooster. Het eerste gebouw werd in 1258 door brand verwoest. Daarna ontstond er een klooster in gotische stijl, met latere barok toevoegingen. Tijdens de roerige geschiedenis van Bohemen is dit complex ontelbare malen beschoten en geplunderd. Het is eigenlijk een wonder dat dit klooster nog beschikt over een indrukwekkende bibliotheek met geschriften uit de 9e en 10 eeuw.

Die bibliotheek is het hoogtepunt van een bezoek aan dit klooster. Het heeft een mooi bewerkt plafond, barokke boekenkasten en een aantal antieke globes. Dit is de nationale bewaarplaats van Tsjechische literatuur en andere geschriften. De bibliotheek heeft een collectie van meer dan 200.000 boeken. Heel leuk is het oudste gastenboek van Praag met onder meer de handtekeningen van Lord Nelson en Lady Hamilton.

Een aparte afdeling – waar u ook apart voor moet betalen – vormt de Strahov Gallery. Deze galerie werd al halverwege de 19e eeuw geopend, maar in de communistische tijd verdween een groot deel van de collectie. Toen de Premonstratenzer orde het klooster weer in bezit nam, werden vele werken teruggevonden of –gevorderd. Nu is er weer een schitterende collectie schilderijen te zien, in totaal meer dan 1500.

Handig om te weten

Website: Strahovklooster
Adres: Strahovske nadvori 1
Openingstijden: 09.00-17.00 (tussen 12.00 en 13.00 gesloten)
Toegangsprijs: 100 kronen (bibliotheek en galerij)

Raadpleeg de website van het Strahovklooster voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Praag plannen

Praag is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Praag? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Praag