Stadhuis van Stockholm

Stadhuis van Stockholm

Het stadhuis van Stockholm is zeer bezienswaardig. Het gebouw zelf is al zeer fotogeniek, vooral vanuit de binnentuin. Binnenin vindt u schitterend versierde zalen, onder meer de zaal waar de Nobelprijswinnaars dineren. Om een bezoek af te sluiten beklimt u de uitkijktoren.

Stadhuis
Stockholm Pass 24 uur
Vanaf €58,91
Koop tickets

Over deze spot

Het Stadhuis – Stadshuset – is een van de opvallendste gebouwen van Stockholm. Het heeft een bijzondere charme, een combinatie van Scandinavisch romantische bouwstijl en renaissance. De architect Ragner Östberg liet zich dan ook inspireren door paleizen in Italië. Hij bouwde het Stadhuis tussen 1911 en 1923. De 106 meter hoge toren heeft drie gouden kronen. Je kunt de toren beklimmen en vanzelfsprekend heeft u dan een prachtig uitzicht over Stockholm.

Maar ook de diverse zalen in het gebouw zijn de moeite waard. In de Blauwe Zaal wordt elk jaar op 10 december een banket gehouden voor Nobelprijswinnaars. Daar kun je niet bij zijn, maar je kan wel het prachtige orgel bezichtigen dat maar liefst 10.000 pijpen en 138 registers heeft. Het is een van de grootste orgels in Europa. De Blauwe Zaal is overigens niet blauw. De architect veranderde van gedachten omdat hij de mooie rode stenen niet wilde laten verdwijnen achter blauw pleisterwerk. Maar de naam bleef gehandhaafd.

De Gouden Zaal is verfraaid met een enorm Byzantijns mozaïek van maar liefst 18 miljoen stukjes glas en goud. In de Galerij van de Prins worden officiële ontvangsten gehouden. Je hebt er een schitterend uitzicht over Riddarfjärden. Dit beeld komt terug in het fresco op de muur ertegenover dat de “Kusten van Stockholm” heet.

Het binnenplein is een van de favoriete stekjes om foto´s te maken van het gebouw.

Handig om te weten

Website: Stadshuset
Adres: Hantverkargatan
Openingstijden: alleen onder begeleiding toegankelijk. Rondleidingen starten ’s zomers om 10.00, 11.00, 12.00 14.00 en 15.00, ’s winters alleen om 10.00 en 12.00.
Toegangsprijs: april t/m oktober 100 kronen, november t/m maart 70 kronen

Raadpleeg de website van het Stadhuis van Stockholm voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Stockholm plannen

Stockholm is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Stockholm? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Stockholm