Christiania

Christiania

Al sinds het begin van de jaren zeventig bestaat de ‘vrijstaat Christiania’, ondanks pogingen van het stadsbestuur de alternatievelingen te verwijderen. Je vindt er veel alternatieve kunst, maar Christiania heeft ook een groene zone waar het goed toeven is.

Wijken en buurten

Over deze spot

Christiania is een alternatieve wijk in Kopenhagen, die ontstond nadat hippies, daklozen, alternatieven en autonomen militaire kazernes bezetten en de ’vrijstaat Christiania' uitriepen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een buurt waar alternatievelingen zich thuis voelen, en die volgens de bewoners een toonbeeld is van de Deense progressiviteit en tolerantie. Het stadsbestuur probeert al jaren de krakers te verwijderen, om op het terrein woningen te bouwen. Tot nu toe zonder succes.

In Christiania is geen gemotoriseerd verkeer en de wijk heeft zijn eigen regels. Zo worden er openlijk softdrugs gebruikt en verkocht. Harddrugs zijn verboden. Er heeft zich een complete subcultuur ontwikkeld in deze wijk. Je vindt er muurschilderingen, boetiekjes met alternatieve kleding, kunstateliers en her en der staan beeldhouwwerken. De bewoners hebben ook diverse zaken geopend, variërend van een groentewinkel, een bakker en restaurants tot tattooshops en winkels waar sieraden worden gemaakt en verkocht. Verder zijn er vaak openluchtvoorstellingen en muziekuitvoeringen.

Christiania is een verrassend groene wijk met aangename waterpartijen. Ideaal om even uit te blazen of voor een picknick.

De wijk noemt zichzelf een ‘vrijstad’, maar zo heel vrij is het er ook weer niet. Bijna overal is het verboden om foto's te nemen. Dat staat aangegeven op bordjes en ook die mag je niet fotograferen. Foto’s van Christiania zijn te koop bij diverse kraampjes…

Christiania kent een bewogen geschiedenis, mede omdat het altijd een aantrekkingskracht heeft gehad op mensen die zich niet thuis voelden in de "normale" maatschappij. Door het vele drugsgebruik is het in het verleden meerdere keren tot aanvaringen met de politie gekomen. In de jaren 80 werd Christiania het strijdtoneel van een conflict tussen motorbendes. Vandaag de dag is het wat rustiger in Christiania, maar kent het nog wat "ruigere" plekken, vooral rondom Pusher Street.

Handig om te weten

Website: Infosite Christiania (download hier een brochure)
Adres: Bådsmandsstræde 43 (wijk Christianshavn)
Openingstijden: 24 uur per dag
Toegang: gratis

Raadpleeg de website van Christiania voor actuele informatie over evenementen.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Kopenhagen plannen

Kopenhagen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Kopenhagen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Kopenhagen