De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin

De meest gefotografeerde vrouw van Kopenhagen kijkt dromerig uit over de zee. Het is geen groot beeld, maar wel een trekpleister van formaat. Dat heeft als nadeel dat u bijna nooit alleen het beeldje op een foto kunt krijgen, tenzij u vroeg opstaat.

Standbeeld

Over deze spot

Het is maar een klein beeldje maar wel een van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld. Het beeldje werd gemaakt door Edvard Eriksen in opdracht van Carl Jakobsen, de oprichter van de Carlsberg Brouwerijen. De Kleine Zeemeermin is een sprookje van Hans Christian Andersen. De zeemeermin redt het leven van een prins die schipbreuk heeft geleden. Om met hem te kunnen trouwen moet ze haar mooie stem en haar vissenstaart opgeven. In 1909 zag Jakobsen een uitvoering van dit verhaal door het Koninklijk Deens Ballet. Hij was daardoor zo gefascineerd dat hij besloot een beeldje van de zeemeermin te schenken aan de stad Kopenhagen. Het werd in 1913 onthuld en werd al snel het symbool van de stad.

Eriksen gebruikte zijn vrouw als model voor dit beeldje, of tenminste… een deel van haar. De beeldhouwer maakte het hoofd naar de danseres Ellen Price. Dat hoofd is overigens niet het origineel, tot twee keer toe werd De Kleine Zeemeermin onthoofd. Het beeld was in de jaren zestig geregeld het doelwit van protestacties. Zo werd ze meerdere keren beklad en feministes trokken haar een beha aan. Die tijden zijn voorbij al willen vandalen nog weleens graffiti op haar aanbrengen.

Het bronzen beeldje is een van de populairste bezienswaardigheden. Daardoor is het moeilijk om haar overdag te fotograferen zonder dat er toeristen op de foto komen. Als je een ‘maagdelijke’ foto van De Kleine Zeemeermin wilt, dan moet u er vroeg bij zijn, het liefst direct na het eerste ochtendgloren.

Handig om te weten

Website: De Kleine Zeemeermin
Adres: Langelinje (haven)

Raadpleeg de website van De Kleine Zeemeermin voor actuele informatie en om een beeldje te kopen.

Advertentie

Je stedentrip Kopenhagen plannen

Kopenhagen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Kopenhagen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Kopenhagen