Rundetårn

Rundetårn

Van de Ronde Toren heeft u een mooi uitzicht op de binnenstad van Kopenhagen. En u hoeft er niet eens trappen voor te klimmen, want er loopt een spiraalvormige traploze gang naar boven. In de bibliotheek worden tentoonstellingen gehouden en concerten gegeven.

Toren

Over deze spot

De Rundetårn (Ronde Toren) werd gebouwd halverwege de 17e eeuw in opdracht van Christiaan IV. Het was het eerste deel van een complex dat een kerk, een universiteitsbibliotheek en een sterrenwacht moest omvatten. Die sterrenwacht is er nog steeds. Tot 1861 werd die gebruikt door de Universiteit van Kopenhagen, tegenwoordig kan iedereen er gebruik van maken.

Boven de ingang zie je een gouden inscriptie. Christiaan IV hield kennelijk wel van een lolletje want de tekst is in de vorm van een rebus. Er staat: “Leid, God, de juiste leer en rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde Koning Christian IV” met daaronder het jaar dat de toren werd voltooid (1642).

De tocht naar boven is een bijzondere: de gang loopt spiraalvormig rond de holle kern van de toren en is de enige verbinding tussen de drie delen van het complex. Eenmaal boven, op bijna 35 meter, heeft u een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Kopenhagen. Let ook op het monogram van Christiaan IV in het ijzeren hekwerk langs het platform.

De bibliotheek op de zolderverdieping van de kerk is niet meer als zodanig in gebruik. Er worden wisselende tentoonstellingen gehouden. Ook worden er concerten gegeven waarvoor u apart toegang moet betalen. Op de website kun je het programma zien. Ook in de spiraalgang zijn soms muziekuitvoeringen, maar die zijn uiteraard bij uw toegangsprijs tot de toren inbegrepen.

Handig om te weten

Website: Rundetårn
Adres: Købmagergade 52 A
Openingstijden: 10.00-20.00 (zondag vanaf 12.00, oktober t/m mei 10.00-18.00)
Toegangsprijs: 25 kronen, 5-15 jaar 5 kronen

Raadpleeg de website van de Rundetårn voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Populaire activiteiten in Kopenhagen

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van Kopenhagen

Deense Delicatessen Food Tour
9,3 Geweldig!

Deense Delicatessen Food Tour

Vanaf €120,00 p.p.
Kopenhagen in het kort fietstour

Kopenhagen in het kort fietstour

Vanaf €25,00 p.p.
Kopenhagen Must Sees

Kopenhagen Must Sees

Vanaf €56,02 p.p.
Advertentie

Je stedentrip Kopenhagen plannen

Kopenhagen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Kopenhagen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Kopenhagen