Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Hamburg

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Hamburg met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Hamburg

Hamburg is de ideale bestemming voor een weekendje weg: het is dichtbij en er zijn genoeg leuke dingen om te doen in Hamburg! Start je bezoek aan de stad met een leuke fietstour met een lokale gids en ontdek meteen alle bijzondere bezienswaardigheden in Hamburg. Of wandel ontspannen door het centrum en het historische Speicherstadt. De jaarlijkse Hafengeburtstag in mei trekt altijd veel bezoekers en is een van de vele leuke evenementen en festivals in Hamburg. Ten slotte mag een rondleiding door de Reeperbahn ook niet ontbreken. Ontdek hier de leukste activiteiten in Hamburg.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Hamburg

Met een fietstour ontdek je Hamburg op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Hamburg. Hier vertelt de lokale gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Hamburg

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals Speicherstadt? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Hamburg doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Hamburg

Ontdek

Ontdek Hamburg met échte

Geniet

Ervaar het beste van Hamburg en geniet volop van je citytrip

Over Hamburg

Hamburg
Net als Amsterdam wordt Hamburg het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Het is de rijkste stad van Duitsland en dat willen de Hamburgers weten ook! Wie van winkelen en uitgaan houdt, kan in Hamburg zijn hart ophalen. Voeg daarbij de pakhuizen in Speicherstadt, de musea en het moderne HafenCity en het is duidelijk: Hamburg is een geweldige stad voor een heerlijk weekendje weg! De Elbe speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Hamburg en heeft er aan bijgedragen dat de stad een echte havenstad is vol industrie en handel. Op 5 mei 1842 is een deel van de historische stad verwoest door een brand, maar gelukkig zijn er nog vele historische bezienswaardigheden te bewonderen in Hamburg. Hamburg is een overzichtelijke en vlakke stad, waardoor je heerlijk kunt fietsen in Hamburg. Doe bijvoorbeeld een leuke fietstour met gids en zie alle top bezienswaardigheden in Hamburg!

Geschiedenis van Hamburg

De havenstad Hamburg ligt nu aan de rivier de Elbe in het noorden van Duitsland, maar dat was niet altijd zo. De eerste nederzettingen in dit gebied ontstonden aan een zijrivier van de Elbe.

Vanaf de middeleeuwen werd Hamburg een hele belangrijke handelsstad. De stad maakte deel uit van de Duitse Hanze, een handelsverbond. In de 16e en 17e eeuw nam de handel van en naar Hamburg sterk toe.

De sterke groei is te danken aan de gunstige ligging ten opzichte van de belangrijkste handelsroutes op de Noordzee en de Oostzee. De stad ziet zich vooral als zelfstandige ’Vrije en Hanzestad’’. Hamburg maakt geen deel uit van een deelstaat, maar vormt er zelf een.

De Grote Brand in 1842 vernielde een derde van de stad, waardoor Hamburg opnieuw en modern werd herbouwd. Ook door de luchtbombardementen in de Tweede Wereldoorlog liep de stad grote schade op, die slechts gedeeltelijk werd hersteld. In 1962 kreeg de stad het opnieuw zwaar te verduren toen het centrum volledig onder water kwam te staan.

De wijken van Hamburg

Het historische hart van Hamburg vind je in Altstadt en Neustadt. Hier heb je naast kantoren en grote winkelketens, galeries en chique restaurants, ook historische bezienswaardigheden als het Rathaus en het Levantehaus.

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door 5 kerktorens en de toren van het uit 1897 daterende raadhuis. Symbool van de stad is de barokke Sankt Michaeliskirche. Maar Hamburg is onlosmakelijk verbonden met water. Van de Aster en de Elberivier tot de Alstermeren tussen Neustadt en Altstadt.

Westelijk van de Alstermeren tref je een prachtig stadspark aan, Planten un Blomen. Hier kun je genieten van de rust en verschillende thematische tuinen bezoeken waaronder een Japanse Tuin aangelegd door de beroemde tuinarchitect Yoshikuni Araki.

Bekijk de historische en traditionele pakhuizen met grachten in Speicherstadt, ze staan niet voor niks op de Unesco Werelderfgoedlijst. Flaneer langs de Dalmannkai en bezoek de gloednieuwe en indrukwekkende gebouwen van HafenCity. Oud en nieuw gaan hier vlekkeloos in elkaar over.

De oude zeemansbuurt St. Pauli is dé plek om uit te gaan. Hier heb je niet alleen de beroemde en beruchte Reeperbahn, een verlichte straat vol nachtclubs, sexclubs en theaters, maar ook veel street art en graffiti.

Vlakbij de Reeperbahn, aan de Elbe vind je de legendarische zondagochtend (vis)markt. Deze unieke markt verkoopt naast vis ook allerlei andere producten.

Cultuur, evenementen en musea

Veel culturele evenementen vinden plaats bij het water. Zo heb je direct aan het water van de rivier de Elbe, op het meest westelijke puntje van het havengebied, de concertzaal van Hamburg, de Elbphilharmonie.

Maar ook festivals, concerten en evenementen vinden plaats in de havens. Zo heb je het jazzfestival Elbjazz tussen de indrukwekkende kranen van de haven. In mei is het tijd voor de jaarlijkse Hafengeburtstag. In en rondom de haven is er gedurende deze dagen enorm veel te zien en doen, van fraaie schepen tot leuke livemuziek.

Hamburg heeft door al dat water heel veel bruggen (2302), maar ook vele musea. Je leert meer over de indrukwekkende geschiedenis van de stad in het Hamburg Museum in Neustadt. Aan de Glockengieszerwall vind je de Hamburger Kunsthalle. In dit museum zijn schilderijen te bewonderen die gemaakt zijn tussen de 14e en 19e eeuw. Naast vele Duitse kunstwerken hangen hier ook werken van Monet, Renoir, Rembrandt en vele anderen.

Hamburg heeft ook de grootste modelspoorbaan ter wereld, Miniatur Wunderland. De oude Elbtunnel (St. Pauli Elbe Tunnel) is eveneens een aanrader. Pak de fiets of loop door de tunnel. Naast prachtig versierde muren heb je (vanaf de zuidkant) een prachtig uitzicht op de haven en de skyline van Hamburg.