Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Parijs

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Parijs met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Parijs

Met meer dan 1.800 monumenten en 200 musea is Parijs een stad waar je je niet snel zal vervelen. Wat te denken van beroemde highlights zoals de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe? Maar er is zoveel meer te doen en zien in Parijs! Is dit je eerste bezoek aan Parijs? Doe dan een fietstour met een lokale gids en maak kennis met alle beroemde bezienswaardigheden in Parijs. Of doe een leuke rondleiding door één van de gezellige wijken en voel je al snel een echte Parijzenaar. In juni bezoek je het jaarlijkse festival Féte de la Musique. Liefhebbers van chocolade kunnen in november terecht bij Salon du Chocolat. Ontdek hier de leukste activiteiten in Parijs

Fietstours: Ontspannen fietsen door Parijs

Met een fietstour ontdek je Parijs op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Parijs. Hier vertelt de lokale gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Parijs

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Eiffeltoren? Of een gezellige wandeling door de historische binnenstad van Parijs doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Parijs

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Parijs. Tijdens je bezoek aan Parijs wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Parijs

Nu je toch in Parijs bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Frankrijk vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Parijs mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Parijs

Ontdek

Ontdek Parijs met échte

Geniet

Ervaar het beste van Parijs en geniet volop van je citytrip

Over Parijs

Parijs
De Franse hoofdstad straalt grandeur uit en is enorm gezellig door de vele terrasjes en knusse buurten. Geen wonder dat jaarlijks miljoenen toeristen enkele dagen in Parijs doorbrengen. Wat ooit begon als nederzetting aan de oevers van de Seine groeide al snel uit tot een belangrijke plaats in Frankrijk, mede doordat het aan verschillende handelsroutes lag. Parijs werd een belangrijke stad voor Frankrijk op cultureel, onderwijskundig en kunstzinnig gebied. Tegenwoordig tref je op veel plekken in de stad overblijfselen aan van de rijke geschiedenis van Parijs. Naast het bezoeken van de vele bezienswaardigheden kun je in Parijs heerlijk winkelen, is het een walhalla voor kunstliefhebbers en heeft het op gastronomisch gebied veel te bieden. Maar veel toeristen komen natuurlijk voor wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Louvre Museum. Leuke dingen om te doen zijn er ook genoeg, zo kun je heerlijk fietsen in Parijs en zo de stad ontdekken met een leuke lokale gids.

Geschiedenis van Parijs

Op de plek waar nu Parijs ligt, vestigt zich zo rond het jaar 300 v.Chr. een Gallisch-Keltische stam, onder de naam “Parisii”. Maar er woonden al veel eerder (rond 4500 v.Chr.) mensen rond het Île de la Cité, het historisch centrum van de stad. In 52 v.Chr. komen de Romeinen die het de naam ‘’Lutetia Parisiorum’’ geven.

De stad werd steeds belangrijker en groter. Eind 5e eeuw namen de Franken Parijs in en werd het een van de belangrijkste steden van hun rijk. In de 12e eeuw werd de eerste steen voor de Notre-Dame gelegd. De kathedraal is nog altijd in gebruik. Philips II maakte Parijs tot hoofdstad en begon enorme verbeteringsprojecten in de stad, zoals de bouw van grote kerken, de Sorbonne universiteit en het Louvre als koninklijk paleis.

Door de pest en het oorlogsgeweld van de Honderdjarige Oorlog nam de bevolking van Parijs sterk af, maar begon na 1500 weer te groeien. Parijs werd steeds meer het centrum van de Franse cultuur. De koning (Lodewijk XIII) wilde echter net buiten de hoofdstad wonen en liet het paleis van Versailles bouwen.

Op 14 juli 1789 vond de bestorming van de Bastille plaats. Dit was het begin van de Franse Revolutie. In 1804 kwam Napoleon Bonaparte aan de macht. In deze periode werd het huidige stadsbeeld van de Parijse binnenstad gevormd. Huizen werden gesloopt en smalle straatjes werden vervangen door brede boulevards. Aan het einde van de 19e eeuw (tijdens de belle époque) werden o.a. de Eiffeltoren en de Sacré-Cœur gebouwd.

De wijken van Parijs

De beeldschone kerk (Sacré-Cœur) werd in de (toenmalige) buitenwijk Montmartre gebouwd. Vanaf de heuvel waar de witte basiliek staat, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook de Moulin Rouge staat in deze wijk en je hebt er veel hippe restaurants, koffiebarretjes en gezellige terrassen. Montparnasse is net als Montmatre een wijk waar kunstenaars, muzikanten en dichters zorgen voor een artistieke sfeer.

Île de la Cité, is het officiële centrum van Parijs en wordt met verschillende bruggen (waaronder de oudste brug van Parijs, de Pont Neuf) verbonden aan de oevers van de Seine. Op dit eiland staan nog verschillende gebouwen uit de Middeleeuwen, waaronder de Notre-Dame kathedraal.

Le Marais en Saint-Germain zijn oude, romantische wijken met mooie straatjes, boetiekjes en leuke restaurantjes. In het Quartier Latin zitten veel universiteiten en scholen, de bekende La Sorbonne Universiteit staat hier bijvoorbeeld. Het symbool van Parijs, de Eiffeltoren, staat ook aan de zuidkant van de Seine in het 7e arrondissement. Wil je even rust? Dan kun je het mooie grote bospark Bois de Boulogne bezoeken, dat op nog geen 3 km van de bekende toren ligt.

De Champs-Élysées in het 8e arrondissement is de meest prestigieuze en breedste laan. De wereldberoemde straat loopt vanaf de Place de la Concorde met de bekende obelisk in het oosten tot aan de Place Charles de Gaulle met de Arc de Triomphe in het westen.

Cultuur, evenementen en musea

Aan rijke historie en cultuur geen gebrek in Parijs. Het bekendste museum ter wereld (het Louvre), met topstukken als de Mona Lisa en de Venus van Milo, staat hier. Dit voormalige paleis werd in 1793 een museum en heeft zo’n 380.000 objecten en 35.000 kunstwerken. Maar ook andere musea, zoals het Centre Pompidou met moderne kunst of het bijzondere Musée d’Orsay dat ooit een treinstation was. Hier vind je o.a. werken van Monet, Manet, Van Gogh, Degas, Renoir en Seurat.

Opera- en balletliefhebbers kunnen naar het grootste operagebouw ter wereld, Opéra Garnier, maar ook het hypermoderne Opéra Bastille heeft prachtige voorstellingen. In het 20e arrondissement ligt op de heuvel Champs-l'Evêque het grootste kerkhof van Parijs, Père-Lachaise, waar vele beroemdheden zijn begraven, zoals Oscar Wilde, Edith Piaf, Frédéric Chopin en Jim Morrison.

Voor het Parijse nachtleven moet je naar de populaire wijk La Bastille. Hier kun je op Place de la Bastille bovendien het monument zien op de plek waar de Franse Revolutie begon met de bestorming van de bekende gevangenis. Quatorze Juillet (14 juli), de dag van de revolutie, is nog steeds de nationale feestdag.

Op de eerste zaterdag van oktober is heel Parijs in de ban van de Witte nacht/Nuit Blanche. Vele musea, galeries, bioscopen en monumenten in de stad worden dan op een zeer kunstzinnige manier belicht en zijn de hele nacht gratis te bezoeken. En op de langste dag van het jaar (21 juni) is er overal muziek voor het Fête de la Musique.