Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Athene

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Athene met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Athene

Welke dingen moet je absoluut doen tijdens je bezoek aan Athene? De eeuwenoude bezienswaardigheden mag je natuurlijk niet missen. Deze ontdek je op een relaxte manier met een fietstour met een Nederlandse gids. Krijg je meteen leuke achtergrondinformatie, weetjes en tips mee. Ook de Griekse keuken is het verkennen waard. Kies dan voor een smakelijke food tour vol lokale proeverijen. Tijdens een avondwandeling wordt je getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de stad. Ontdek hier de leukste activiteiten in Athene.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Athene

Met een fietstour ontdek je Athene op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Athene. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Athene

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Akropolis? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Athene doen? Doe een rondleiding met een leuke Nederlandse gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Athene

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Athene. Tijdens je bezoek aan Athene wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Athene

Ontdek

Ontdek Athene met échte

Geniet

Ervaar het beste van Athene en geniet volop van je citytrip

Over Athene

Athene
Athene is vooral bekend om de overblijfselen uit de Oudheid. Die vormen dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden van de Griekse hoofdstad. Maar Athene is meer: het is een levendige stad met pittoreske straatjes, een gezellig buitenleven, een warm klimaat en een heerlijke culinaire kant. Dat het er soms erg druk kan zijn is geen probleem, er zijn genoeg mogelijkheden om die drukte te ontlopen. Bezoek tijdens je stedentrip absoluut een aantal van de beroemde bezienswaardigheden in Athene. Zo mogen de Akropolis van Athene, de Tempel van de Olympische Zeus en de gezellige wijk Plaka niet ontbreken. Naast de bezienswaardigheden zijn er ook genoeg leuke dingen om te doen in Athene. Vooral fietsen in Athene is aan te raden, maar ook wandelen in Athene is een ontspannen activiteit, waarbij je samen met een Nederlandse gids alle highlights van Athene ontdekt!

Geschiedenis

In Athene zie je overal om je heen de overweldigende cultuur en geschiedenis die al ver voor onze jaartelling is begonnen. Want de eerste bewoners leefden al meer dan 5000 jaar geleden op de heuvel Akropolis. Tijdens de klassieke oudheid was dit de belangrijkste plek met prachtige tempels en bouwwerken. Athene was de eerste stad waar een democratisch regeringssysteem werd ingevoerd. In die tijd voert Athene oorlog tegen de Perzen. Toen is ook de beroemde Slag bij Marathon gewonnen door de Atheners.

Na vele oorlogen, hoogte- en dieptepunten wordt Athene uiteindelijk in de 4e eeuw v.Chr. een belangrijke stad voor wetenschap en kunst, een gouden tijd voor Athene. De tempel op de Akropolis, het Parthenon, krijgt zijn huidige vorm en de filosofie, kunst en cultuur bloeiden als nooit tevoren. Socrates, Plato en Aristoteles zijn bekende namen uit deze tijd.

Athene werd in 146 v.Chr. onderdeel van het (Oost-)Romeinse Rijk, vele bezetters volgden in de loop van de eeuwen. Van kruisvaarders in 1204 tot Catalanen en Florentijnen, maar uiteindelijk wordt Athene in 1485 vier eeuwen onderdeel deel van het Ottomaanse Rijk.

In de 18e eeuw raakten veel mensen uit West-Europa geïnteresseerd in de Griekse Oudheid. Door deze interesse werd het verzet tegen de Ottomanen gevoed. Pas in 1828 wonnen de Atheners hun vrijheidsstrijd tegen de Turken.

In 1834 wordt Athene de hoofdstad van het nieuwe Griekenland. De gehavende stad wordt weer opgebouwd, zo werd o.a. de enorme Metropolis Kathedraal gebouwd aan het Metropolisplein. In 1896 worden er de eerste moderne Olympische Spelen gehouden.

Tijdens de beide wereldoorlogen en de Griekse burgeroorlog (1944 - 1949) die daarop volgde, groeit de stad enorm. Dit kwam door vele vluchtelingen die naar de Griekse hoofdstad kwamen. Grieken die uit Turkije waren verdreven, maar ook het Griekse platteland liep leeg.

Na een tijd van politieke instabiliteit, grijpt een militaire junta de macht in 1967. Pas in 1974 werd Griekenland een democratie. De monarchie werd afgeschaft na een beslissend referendum. Vanaf 2001 werd de stad flink opgeknapt voor de Olympische Spelen van 2004.

Wijken

Aan de voet van de Akropolis, de Poort van Hadrianus en de Tempel van de Olympische Zeus (ook wel Olympeion genoemd) ligt de wijk Plaka. Nadat je de oude tempels en stadspoort hebt bezocht, kun je lekker eten in deze oude wijk. Maar bekijk ook de 12 meter hoge Toren van de winden, een monument uit de 2e of 1e eeuw v.Chr. dat de tijd en de windrichting aangaf. De toren stond aan de rand van het oude politieke centrum/plein (de Romeinse agora).

Een van de gezelligste wijken is Monastiráki. Hier moet je zijn voor authentiek Grieks eten. Voor een goed uitzicht over de stad moet je naar de heuvel Lykavittos, midden in de stad. Je kunt de heuvel beklimmen, maar er gaat ook een kabeltrein naar boven. Onderaan de heuvel ligt een van de chicste wijken van Athene met veel designerwinkels, Kolonaki.

De wijk Psirri is de plek voor creatieve mensen. Naast straatmuzikanten en gezellig terrassen, vind je hier veel kunstgaleries, ateliers en theaters. Hier zie je veel kleurrijke streetart. Bijvoorbeeld de bijna zoenende politieke figuren Merkel en Tsipras.

Cultuur

Athene staat natuurlijk bekend om haar tempels, monumenten en bezienswaardigheden uit de oudheid. Neem een kijkje bij de ruïnes en archeologische bezienswaardigheden van de Oude Agora van Athene (het centrale plein) onderaan de Akropolis. En om het bekendste monument van Athene, de Akropolis, kun je niet heen in de stad. Maar naast monumenten en ruïnes, zijn er ook musea die absoluut de moeite waard zijn.

Bekijk de enorme collectie oude potten, lijkenmaskers, vazen, juwelen, beelden tot fresco’s en nog veel meer uit het Oude Griekenland in het Nationaal Archeologisch Museum. Het meest bijzondere stuk is het bronzen beeld Poseidon van Artemision. Maar ook het Museum van Kunst uit de Griekse Oudheid, het Byzantijnse museum en het Benaki Museum zijn een bezoek waard.

Wil je de cultuur van het Griekenland van nu ervaren? Werk van moderne Griekse kunstenaars kun je bekijken in het cultuurcentrum Athinais. In Technopolis (oude gasfabriek) bij een oud industrieel gebied heb je ook veel evenementen en concerten.