Oude en Nieuwe Olympisch Stadion

Oude en Nieuwe Olympisch Stadion

Het oude Olympisch Stadion staat op de plek waar in het Oude Griekenland al atletiekwedstrijden werden gehouden. Het werd gerestaureerd voor de eerste moderne Olympische Spelen. Het nieuwe Olympisch Stadion is een architectonisch hoogstandje van onze tijd.

Stadions en arena's

Over deze spot

Griekenland is de bakermat van de Olympische Spelen. Die werden gehouden in Olympia; het oude stadion van Athene werd gebruikt voor de spelen van de Panathenaeën. Dat stadion werd in 329 v. Chr. gebouwd en bood plaats aan naar schatting 50.000 mensen. De resten van dit hoefijzervormige stadion werden in 1870 blootgelegd, waarna het werd gerestaureerd voor de eerste moderne Olympische Spelen van 1896.

Iedere vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken om daarna de reis te maken naar de huidige locatie van de Spelen. In 2004 - toen de Spelen in Athene werden gehouden - maakte de vlam een reis om de wereld om uiteindelijk aan te komen in het nieuwe Olympisch Stadion. Verder is het oude stadion - dat in Athene het Panathinaiko Stadion of Kalimarmaro wordt genoemd - het eindpunt van de legendarische Marathon van Athene.

Het nieuwe Olympisch Stadion is een onderdeel van het Olympisch sportcomplex van Athene. Het werd gebouwd in het begin van de jaren 80 en kreeg de naam Spiros Louis naar de winnaar van de eerste moderne Olympische marathon. Voor de Spelen van 2004 in Athene werd het stadion grondig gerenoveerd om plaats te bieden aan ruim 70.000 mensen. Ook werd er een futuristisch dak van staal en glas gebouwd om de toeschouwers te beschermen tegen de felle zon. Dat dak was overigens maar net op tijd af voor de openingsceremonie.

Handig om te weten

Oude Olympisch Stadion

Adres: Konstantinoulaan
Openingstijden: zonsopgang tot zonsondergang
Toegangsprijs: €5

Nieuw Olympisch Stadion

Website: Nieuw Olympisch Stadion
Adres: Kifisias Avenue (wijk Marousi)
Toegang: het Olympisch sportcomplex is uitsluitend toegankelijk voor groepen van minimaal 15 personen. Je kunt dit regelen via een lokale reisagent. De toegangsprijs is € 3,00, maar mogelijk berekent de lokale agent een toeslag.

Raadpleeg de website van het Nieuwe Olympisch Stadion voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Athene plannen

Athene is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Athene? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Athene