Plaka

Plaka

Plaka is een toeristische trekpleister van formaat door de pittoreske straatjes en honderden winkeltjes en restaurants. Wandel door Anafiotika en bewonder de idyllische witgewassen huisjes.

Wijken en buurten

Over deze spot

Plaka is de oude volkswijk, ingeklemd tussen de Acropolis en de Tempel van Zeus. De kleine kronkelige straatjes met souvenirwinkeltjes en eetgelegenheden werken als een magneet op toeristen. Niet zonder reden: Plaka is zonder meer de meest pittoreske wijk van Athene die bijna doet vergeten dat je in een wereldstad bent met 4 miljoen inwoners.

Een bijzonder buurtje in Plaka is Anafiotika, dat opvalt door de witgewassen huizen. Volgens de legende verbood het Orakel van Delphi hier te bouwen, maar twee dakloze bouwvakkers zochten onderdak in Plaka. Met hun bouwkennis konden ze in één nacht een klein huis bouwen. Toen politiemensen de volgende ochtend op inspectie kwamen konden ze het niet over hun hart verkrijgen de bewoners weg te jagen. Vervolgens werd dat de regel in de buurt: ’s nachts snel een onderkomen bouwen en je mocht blijven.

Je kunt uren ronddwalen in Plaka, maar het is de moeite waard ook een of meer musea in deze buurt te verkennen. Het Volkskunstmuseum heeft een mooie collectie die teruggaat tot de 17e eeuw. Er is onder meer werk te zien van de naïeve kunstenaar Theophilos Hatzimichalis en het museum heeft een verzameling carnavalkostuums. Aan de overkant staat een oud kerkje uit de 12e eeuw, de Sotira Tou Kottaki. Het gebouwtje staat in een tuin met een fontein. Die fontein was vroeger de belangrijkste waterbron voor de buurt. Het Frissiras Museum is gevestigd in twee neoklassieke woonhuizen. Hier zie je werk van moderne Griekse en internationale kunstenaars. Voor kinderen zijn het Museum voor Kinderkunst en het Kindermuseum leuk.

Tijdens carnaval moet je oppassen in Plaka. Niet dat het dan gevaarlijk is, maar de straten worden bevolkt door verklede Grieken die elkaar (en u!) met confetti bestrooien en met schuim bespuiten.

Advertentie

Je stedentrip Athene plannen

Athene is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Athene? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Athene