Toren der Winden / Romeinse Agora

Toren der Winden / Romeinse Agora

In de Romeinse tijd kreeg Athene een nieuwe agora die overigens wel enige tijd verbonden was met de Oude agora. Het opvallendste bouwwerk is de 12 meter hoge Toren der Winden, waarin een wateruurwerk was geplaatst.

Torens en gebouwen

Over deze spot

Aan de rand van de Romeinse agora (niet te verwarren met de Oude agora van Athene dat er westelijk van ligt) staat een opmerkelijk bouwsel: de 12 meter hoge Toren der Winden. Het achthoekige gebouw was een hydraulisch uurwerk (Horologion) dat werd gebouwd door de Syrische astronoom Andrónikos Kyrrestes. Op de muren zie je een bas-reliëf waarop de eigenschappen van de verschillende winden zijn uitgebeeld. Het uurwerk werd gevoed door water van een bron op de Akropolis. Dat water werd aangevoerd via een aquaduct en opgevangen in een smalle ronde toren aan de oostkant van de Toren der Winden.

Vlak bij de Toren der Winden was een openbaar toilet: een vierkante hal met banken waarin gaten zaten. Onder die banken lag een open riool.

In de 3e eeuw n. Chr. werd het politieke en administratieve centrum van de stad Athene overgebracht van de Oude naar de Romeinse agora. Die Romeinse agora was net als de Oude agora een rechthoekig plein met daaromheen belangrijke politieke en culturele gebouwen met zuilengalerijen. Onder keizer Hadrianus werd het plein geplaveid met marmer. Aan de westkant zie je de Poort van Athena Archegetis vier zware Dorische zuilen. Deze poort werd gefinancierd door Julius Caesar en Augustus. Daar vlakbij staat de Bibliotheek van Hadrianus die de keizer in de 2e eeuw n. Chr. liet bouwen.

Aan de noordkant van de agora staan resten van de Fethiye moskee, een van de weinige herinneringen aan de Turkse bezetting. Die moskee werd later een katholieke kerk en is nu een opslagruimte die niet toegankelijk is voor het publiek.

Handig om te weten

Website: Infosite Romeinse Agora
Adres: Pelopidas en Aioloustraat
Openingstijden: 08.00-15.00
Toegangsprijs: gratis in combinatie met Akropolis, anders € 2,00

Raadpleeg de infowebsite van de Romeinse Agora voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Athene plannen

Athene is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Athene? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Athene