De bruggen van Boedapest, Kettingbrug

De bruggen van Boedapest, Kettingbrug

Boedapest heeft maar liefst negen bruggen. De bekendste – en mooiste – is de Kettingbrug, de eerste brug die de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbond. Alle bruggen werden zwaar beschadigd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bruggen
Hop-on Hop-off Bus Boedapest: Premium-ticket (2 dagen)
Vanaf €27,00
Koop tickets

Over deze spot

De stadsdelen Boeda en Pest worden door negen bruggen met elkaar verbonden. De eerste brug werd pas aangelegd tussen 1839 en 1849. Deze Kettingbrug (Lánchíd) geldt als de mooiste van de stad. De brug verbindt het Adam Clarkplein (Clark Ádám tér) in Boeda met het Rooseveltplein (Roosevelt tér) in Pest. Adam Clark bouwde de brug naar een ontwerp van William Tierney Clark, die overigens geen familie waren.

De brug dreigde nog voor de officiële opening opgeblazen te worden tijdens de opstand van de Hongaren tegen de Habsburgers. Wat toen niet gebeurde deden de Duitsers alsnog in 1945. Om de oprukkende Russen tegen te houden bliezen ze de bruggen over de Donau op. De Kettingbrug werd snel gerestaureerd en in 1949 heropend, precies honderd jaar na de eerste officiële opening.

De twee pijlers van de brug hebben de vorm van antieke triomfbogen en aan beide kanten wordt de brug bewaakt door stenen leeuwen. Vooral ’s avonds heeft u vanuit Pest een prachtig gezicht op de brug en de verlichte Burchtheuvel erachter.

De Elizabethbrug (Erzsébet Híd) werd gebouwd tussen 1897 en 1903. Het was bij de opening de langste hangbrug ter wereld. Na de vernietiging door de Duitsers werd de brug opnieuw gebouwd naar het originele ontwerp. Dat gebeurde ook met de Vrijheidsbrug (Szabadság híd) die oorspronkelijk de Franz Jozef-brug heette, naar de keizer van Oostenrijk. Bij de restauratie werden alle versieringen behouden. Zo zie je op de brugpilaren zogeheten Turul vogels, symbolen uit de Hongaarse mythologie.

Tussen de Elizabethbrug en de Vrijheidsbrug heeft u langs de boulevard aan de Pest-kant het mooiste uitzicht op het stadsdeel Boeda.

Advertentie

Je stedentrip Boedapest plannen

Boedapest is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Boedapest? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Boedapest