Museo Archeologico Nazionale

Museo Archeologico Nazionale

Het Archeologisch Museum van Napels heeft een indrukwekkende verzameling voorwerpen uit de Oudheid. Beroemd is de zogeheten Farnese-collectie, maar veel bezoekers vinden de objecten uit Pompeji minstens zo interessant. Wel eens een 2000 jaar oud brood gezien?

Archeologisch museum

Over deze spot

Het Nationaal Archeologisch Museum in Napels is wereldberoemd. Het heeft een grote verzameling objecten uit de Oudheid. De Farnese-collectie bestaat uit sculpturen die in de 16e eeuw werden gevonden bij opgravingen in de Thermen van Caracalla. Het beroemdst is de Farnese-stier, de grootste bewaarde beeldengroep uit de Romeinse tijd. Verder is er een grote verzameling juwelen te zien, waaronder de grootste camee (gem bestaande uit verschillende kleuren) ter wereld.

De eerste en tweede verdieping zijn geheel gewijd aan de vondsten uit Pompeii en Herculaneum, de twee stadjes die 79 n. Chr. bij een uitbarsting van de Vesuvius werden bedolven onder lava en as. Er zijn mozaïeken en fresco’s te zien, waaronder het beroemde mozaïek uit het huis van de Faun in Pompeji van Alexander de Grote en zijn strijd tegen de Perzen. Het mozaïek van Dioskurides werd gevonden in de villa van Cicero. Het toont een groep rondtrekkende muzikanten. Verder zijn er portretten te zien, zoals het zeer realistische portret van de rijke bankier Cecilius Giocondus.

De beelden en meubels uit de Tempel van Isis in Pompeï en de papyrusrollen uit de Villa dei Papiri in Herculaneum vormen ook hoogtepunten. Verder zijn er erotische voorstellingen afkomstig uit de badhuizen van Pompeji.

De tentoonstelling laat met computeranimaties, grote foto’s en filmbeelden zien hoe de verwoesting van Pompeji en Hercaluneum heeft plaatsgevonden. Verder zijn er afgietsels van mensen in doodsangst die probeerden hun bezittingen in veiligheid te brengen. Tot de verbeelding spreken de 2000 jaar oude broden, dadels en vijgen. Verder zijn er zalen met keramiek, brons (o.a. helmen van gladiatoren uit Pompeji), munten en glaswerk.

Handig om te weten

Website (Italiaans): Museo Archeologico Nazionale
Adres: Piazza Museo
Openingstijden: 09.00-19.30 (dinsdag gesloten)
Toegangsprijs: € 6,50, 18-25 jaar € 3,25, onder 18 jaar en 65+ gratis

Raadpleeg de website van het Nationaal Archeologisch Museum Napels voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Napels plannen

Napels is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Napels? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Napels