Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Rome

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Rome met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Rome

Er zijn zoveel fantastische plekken in Rome dat je aan een ochtend of middag absoluut niet genoeg hebt. Gelukkig zijn er veel leuke dingen om te doen in Rome. Zo kun je kiezen voor een mix van activiteiten waarmee je zelfstandig of met een goede lokale gids de belangrijkste bezienswaardigheden ziet. Doe bijvoorbeeld een fietstour met een Nederlandse gids, verdiep je in de historie met een ontspannen stadswandeling of proef de Italiaanse keuken met een heerlijke food tour. Dit zijn de leukste activiteiten in Rome.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Rome

Met een fietstour ontdek je Rome op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Rome. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Verken unieke bezienswardigheden in Rome

Wil je meer te weten komen over bezienswaardigheden zoals het Vaticaan of het Colosseum? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Rome doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Rome

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Rome. Tijdens je bezoek aan Rome wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Rome

Ontdek

Ontdek Rome met échte

Geniet

Ervaar het beste van Rome en geniet volop van je citytrip

Over Rome

Rome
De Italiaanse hoofdstad Rome is de perfecte bestemming voor een heerlijke stedentrip. Rome staat bol van de historische bezienswaardigheden zoals Vaticaanstad en het Colosseum. De geschiedenis van Rome gaat waarschijnlijk terug tot de 10e eeuw v.Chr.. Door de eeuwen heen heeft Rome altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Als hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk reikte de invloed van Rome tot ver. Trek gerust meerdere dagen uit voor je bezoek aan Rome, want er valt zoveel te zien en ontdekken dat je eigenlijk niet meer weg wil! Naast het bezoeken van de beroemde bezienswaardigheden in Rome zijn er ook veel leuke dingen om te doen. Zo kun je samen met een lokale Nederlandse gids heerlijk fietsen in Rome. Zo zie je in korte tijd enorm veel van de top bezienswaardigheden in Rome. Naast leuke fietstours kun je ook de culinaire kant van de stad ontdekken of met een deskundige gids de Sint-Pietersbasiliek verkennen. Genoeg keuze dus voor een heerlijke citytrip in Rome!

Geschiedenis

Rome staat al sinds de Oudheid bekend als de Eeuwige Stad. En niet voor niks, hier vind je talloze vroeg-Romeinse overblijfselen, zoals het Colosseum en de ruïnes van het Romeinse Forum. In Rome kun je letterlijk door de geschiedenis lopen en vind je enorm veel historische bezienswaardigheden.

Volgens de mythe werd Rome gesticht op 21 april 753 v. Chr. door de tweeling Romulus en Remus. Maar in werkelijkheid ontstonden in de 10e eeuw v. Chr. de eerste kleine nederzettingen op twee van de zeven heuvels van Rome.

Rome groeide in de loop der eeuwen uit tot een wereldrijk. Van 27 voor Chr. - 14 na Chr. kreeg keizer Augustus alle macht in handen en groeide de stad enorm. Hij liet een groot aantal gebouwen neerzetten. Keizers na hem, zoals Nero, Domitianus, Trajanus en Hadrianus, breidden de stad en het rijk verder uit.

Onder keizer Diocletianus werd het immens grote rijk in twee delen gesplitst: een oostelijke en een westelijke helft, elk met een eigen keizer. In 330 maakte de eerste christelijke keizer, keizer Constantijn de Grote, Byzantium (Constantinopel) tot nieuwe hoofdstad van het Romeinse rijk.

Constantijn liet de basis leggen voor een van de eerste basilieken op de plek van het graf van Petrus (de Sint Pieter), maar ook de Boog van Constantijn, met aan beide zijden een inscriptie, die je nog steeds kunt bewonderen (naast het Colosseum).

Na zijn dood raakte Rome een tijdlang in verval. Pas in 800 werd Karel de Grote in de Sint Pieter tot keizer gekroond. Hiermee begon het Heilige Roomse Rijk, met Rome als spiritueel middelpunt, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Pas in 1418 werd er besloten dat de paus vanuit Rome over de kerk zou waken. Vanaf dat moment begint Rome weer langzaam op te krabbelen en werd de stad opnieuw geboren, de renaissance brak aan. Zo werd een groot deel van Vaticaanstad tijdens de renaissance voltooid of vervolmaakt, zoals de Sixtijnse Kapel.

In oktober 1922 komt de fascist Mussolini aan de macht. Mussolini bouwt erop los en grijpt ook sterk terug op het grote glorieuze Romeinse Rijk. Hij liet veel monumenten, zoals het Colosseum en het Forum Romanum uit het oude Rome opgraven en herstellen.

Op 2 juni 1946 wordt het door oorlog zwaargehavende Rome, de hoofdstad van de nieuwe Italiaanse republiek en vanaf dat moment groeit de stad enorm.

Wijken

Het historisch stadscentrum is prachtig en staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Verwonder je over het beroemde Pantheon, een Romeinse tempel uit de tweede eeuw.

Direct ten zuiden van het centrum ligt de beroemdste verzameling oude ruïnes en monumenten van Rome. Loop rond op het Forum Romanum, met zijn omgevallen pilaren en tempels. Ten oosten van het Forum heb je het Colosseum en de boog van Constantijn.

Aan de noordkant van het centrum, vind je Piazza di Spagna, vlak bij het park Villa Borghese. Beklim de oude Spaanse Trappen, waar veel mensen samenkomen.

Vaticaanstad ligt midden in Rome en is eigenlijk geen wijk, maar het kleinste land ter wereld. In Vaticaanstad woont de paus. De Sint-Pieter (basiliek) staat hier op het Sint-Pietersplein. Wil je Vaticaanstad bezoeken? Trek hier gerust een paar uur voor uit en kies voor een rondleiding met een officiële gids, om zo meer mee te krijgen van de bijzondere verhalen, historie en achtergronden. De Vaticaanse musea en Vaticaanse tuinen zijn unieke plekken met veel bijzondere kunst, voorwerpen, zalen en natuur.

Het imposante Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) ligt vlak voor de ingang van het Vaticaan. Het gebouw was eerst een mausoleum, daarna werd het een deel van de stadsmuur en later veranderde het in een vesting en een pauselijke residentie. En nu is het een nationaal museum.

De idyllische wijk Trastevere bezoek je voor de knusse sfeer, de smalle straatjes en de vele gezellige cafés en restaurants. Hier proef je het échte Rome

Cultuur

Het leuke aan Rome is de veelzijdigheid van de stad. Natuurlijk is Rome al eeuwen verbonden aan de katholieke kerk. Een bezoek aan Rome is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele kerken, zoals de grootste Maria-kerk; de basiliek van Santa Maria Maggiore met prachtige mozaïeken.

Kunstliefhebbers moeten het Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea (ook wel GNAM genoemd) niet overslaan. Een museum met werken van Van Gogh, Mondriaan en Monet, in het park van Villa Borghese.

Filmklassiekers als Roman Holiday, Roma en The Talented Mr. Ripley zijn allemaal in Rome opgenomen. Een van de bekendste fonteinen, de Trevifontein, is te zien in vele films, zoals Federico Fellini’s La Dolce Vita uit 1960.

En heb je even genoeg van al die pracht en praal van de stad? Ga dan naar het Pastamuseum en leer alles over de lekkerste pasta’s.