Pantheon

Pantheon

Bijzonder aan dit gebouw – dat in gebruik is als kerk – is de grote koepel. Latere architecten hebben zich het hoofd gebroken over hoe de Romeinen dat voor elkaar hadden gekregen. Een echt staaltje van Romeinse bouwkunst en bovendien het best bewaard gebleven bouwwerk uit de Romeinse tijd.

Architectuur
Roma Pass
Vanaf €28,00
Koop tickets

Over deze spot

Al voor het begin van onze jaartelling stond op de plaats van het Pantheon een tempel. Tijdens de grote brand van 80 n. Chr. werd de oorspronkelijke tempel verwoest en 45 jaar later gaf keizer Hadrianus de opdracht de tempel te herbouwen. Overigens liet Hadrianus de oorspronkelijke tekst op het gebouw intact: M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT (‘Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd’).

De grote koepel is een meesterwerk van de Romeinse architecten. In latere tijden hebben architecten zich het hoofd gebroken over hoe je zo’n koepel kon bouwen zonder dat deze zou instorten onder zijn eigen gewicht. Pas in 1434 slaagde Brunelleschi er weer in een dergelijke koepel te maken op de Santa Maria del Fiore in Florence. Hij heeft daarbij de koepel van het Pantheon nauwkeurig bestudeerd. Zo maakten de Romeinen de wand naar boven toe steeds dunner. Om gewicht te sparen werden er bovendien vierkante uitsparingen (cassettes) aangebracht. En om de koepel enige soepelheid te geven bleef er in de top een opening. Daardoor regent het soms naar binnen. Om dat regenwater te laten weglopen is de vloer licht gebogen. Die cassettes hadden oorspronkelijk een bronzen omranding. Dat brons werd in opdracht van paus Urbanus VIII weggehaald en omgesmolten om te worden gebruikt voor de kanonnen van de Engelenburcht.

Het Pantheon is het best bewaarde bouwwerk uit de Romeinse tijd. In latere eeuwen werd het gebruikt als begraafplaats, onder meer voor Italiaanse koningen zoals Victor Emmanuel II en Umberto I. Ook de schilder Rafaël ligt er begraven.
Het Pantheon is in gebruik als kerk. Hou daar rekening mee bij een bezoek.

Handig om te weten

Website: Pantheon
Adres: Piazza della Rotonda
Openingstijden: 8.30 - 19.30, zondag: 09.00 – 18.00
Toegangsprijs: gratis

Raadpleeg de website van het Pantheon voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Rome plannen

Rome is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Rome? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Rome