Piazza di Spagna

Piazza di Spagna

De Fransen knarsetanden er nog steeds over: zíj betaalden de aanleg van deze treden en toch worden die de Spaanse Trappen genoemd. Het is een verzamelplek voor jong en oud en in de zomer zijn de trappen kleurrijk versierd met bloemen.

Pleinen en straten

Over deze spot

Het Spaanse Plein wordt meestal genoemd naar het beroemdste onderdeel ervan: de Spaanse trappen van Rome. De 138 treden leiden naar de Franse kerk Trinitá dei Monti die werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XII. De Fransen wilden al in de 17e eeuw een verbinding van de kerk naar het plein maken, maar de paus stak daar een stokje voor.

Het Franse ontwerp voorzag namelijk in een beeld van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, en dat zinde de paus niet. Een Italiaanse architect, Francisco de Sanctis, kwam met een ontwerp dat zowel voor de Fransen als de paus acceptabel was. Tussen 1723 en 1726 werden de trappen aangelegd in een uitbundige rococostijl, de opvolger van de barok. De Fransen financierden het geheel en toch worden het de Spaanse trappen genoemd, omdat de Spaanse ambassade zich begin 17e eeuw aan het plein vestigde.

In de lente zijn de trappen voorzien van vele bloemen. In alle jaargetijden hangt jong en oud rond op de trappen of bij de Fontana della Barcaccia op het Spaanse Plein. Die fontein is in de vorm van een bootje. Volgens de overlevering nadat een bootje door een overstroming van de Tiber op die plek was gestrand. De fontein is het werk van Pietro Bernini, de vader van de meer beroemde Gianlorenzo Bernini.

U vindt Piazza di Spagna aan de noordkant van het centrum, vlak bij het park Villa Borghese. Drie straten komen uit op het Spaanse Plein: de Via del Babuino, Via Condotti en Via Due Macelli.

Handig om te weten

Website: Piazza di Spagna
Toegangsprijs kerk: € 1,00

Raadpleeg de website van Piazza di Spagna voor meer informatie.

Advertentie

Je stedentrip Rome plannen

Rome is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Rome? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Rome