Russisch Museum

Russisch Museum

Voor de grootste collectie van Russische kunst ter wereld moet u naar het Russisch Museum. Je ziet er niet alleen een grote collectie religieuze iconen (de oudste uit de 11e eeuw), maar ook werk van kunstenaars als Repin, Serov, Brjoellov en Vroebel.

Kunstmuseum
Sint-Petersburg CityPass
Vanaf €55,00
Koop tickets

Over deze spot

De laatste tsaar van Rusland, Tsaar Nicolaas II, maakte in 1898 van het prachtige neoklassieke Mikhailovsky Paleis een museum. Hij deed dat om zijn vader, Alexander III, te eren. Die was een groot liefhebber van Russische kunst en wenste dat Sint-Petersburg een museum zou hebben om die tentoon te stellen. Het is de grootste collectie van Russische kunst ter wereld. Na de Russische Revolutie werd de verzameling aangevuld met stukken uit geconfisqueerde kunstcollecties van rijke particulieren. Het paleis werd in 1824 gebouwd voor groothertog Mikhail, de zoon van tsaar Paul I.

Het museum heeft een verzameling van maar liefst 6000 religieuze iconen. De oudste stammen uit de 11e eeuw. Tot de topstukken behoren ‘De engel met het gouden haar’ (een van de oudste iconen) en de icoon Boris en Gleb uit de 14e eeuw. De grootste attractie vormt de collectie schilderijen van Russische kunstenaars, voornamelijk uit de 19e eeuw. Veel van dit werk was lange tijd onbekend in het Westen.

U ziet er enorme doeken van Ilja Repin (onder meer ‘Boottrekkers van de Wolga’, een aanklacht tegen dwangarbeid), portretten van Serov (onder meer van gravin Orlova en van de danseres Ida Rubinstein), romantische schilderijen van Karl Brjoellov (onder meer ‘De laatste dag van Pompeï), en werken van Mikhail Vroebel (onder meer zijn omstreden ‘Demon gezeten in een tuin’). Ook de 20e eeuw is goed vertegenwoordigd met doeken van onder anderen Kandinsky en Malevitsj.

Handig om te weten

Website: Russisch Museum
Adres: Inzhenernaya ul. 4
Openingstijden: 10.00 – 18.00 (donderdag 13.00-21.00, dinsdag gesloten)
Toegangsprijs: 350 roebel, onder 18 jaar gratis

Raadpleeg de website van het Russisch Museum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Populaire activiteiten in Sint-Petersburg

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van Sint-Petersburg

Het beste van Sint-Petersburg wandeltour
8,5 Erg goed!

Het beste van Sint-Petersburg wandeltour

Vanaf €45,53 p.p.
Advertentie

Je stedentrip Sint-Petersburg plannen

Sint-Petersburg is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Sint-Petersburg? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Sint-Petersburg