Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Madrid

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Madrid met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Madrid

Ga je Madrid voor het eerst bezoeken? Verken de stad dan met een lokale gids, deze neemt je mee naar alle highlights en verborgen plekjes van de stad. Met een fietstour zie je in korte tijd veel van de bijzondere bezienswaardigheden in Madrid, heerlijk ontspannen met de fiets! Of kom meer te weten over de topstukken in het Prado Museum met een deskundige gids. Leuke festivals en culturele evenementen worden het hele jaar door georganiseerd. Vooral in augustus valt er veel te beleven in Madrid. Ben je in Madrid dan moet je ook tapas gaan proeven. Met een tapas tour neemt een lokale gids je mee naar de leukste tapasbarretjes. Ontdek Madrid met deze unieke dingen om te doen in Madrid.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Madrid

Met een fietstour ontdek je Madrid op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Madrid. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Madrid

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals het Koninklijk Paleis? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Madrid doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Tapas tours: Proef de heerlijke tapas van Madrid

Wel Madrid bezoeken, maar niet de lekkere lokale tapas proeven? Je mist wat. Gezellige authentieke tapasbarretjes, gepassioneerde chefs en je onderdompelen in de lokale cultuur. Dat ga je beleven met deze tapas tours. En je proeft natuurlijk de lekkerste tapas!
Ontdek alle tapas tours

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Madrid

Nu je toch in Madrid bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Spanje vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Madrid mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Madrid

Ontdek

Ontdek Madrid met échte

Geniet

Ervaar het beste van Madrid en geniet volop van je citytrip

Over Madrid

Madrid
De hoofdstad van Spanje staat soms wat in de schaduw van Barcelona, maar dat is geheel onterecht. Madrid is een fijne stad met prachtige bezienswaardigheden. Grootse pleinen, mooie fonteinen, boeiende musea en een bruisend nachtleven. Madrid was oorspronkelijk een militaire nederzetting van de Moren. De plek had een overvloed aan water en werd daarom in het Arabisch ‘Mayrit’ genoemd, oftewel ‘bron van het leven’. Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Koninklijk Paleis, het Prado Museum en het prachtige Retiro Park. Naast deze unieke bezienswaardigheden zijn er ook meer dan genoeg leuke dingen om te doen in Madrid. Zo kun je samen met een lokale gids heerlijk fietsen in Madrid, om zo op een ontspannen manier de highlights van Madrid te ontdekken. Of geniet van de heerlijke lokale keuken met een leuke Tapas Tour!

Geschiedenis

Madrid is veel later ontstaan dan andere grote Spaanse steden, zoals Barcelona, Sevilla en Valencia. Pas toen de Moren Spanje veroverden in de 9e eeuw werd er in het gebied waar nu Madrid ligt, gebouwd.

De toenmalige emir liet hier een paleis bouwen op de plek waar nu het Koninklijk Paleis (Palacio Real) staat. Ook werd de citadel al-Mudaina (waterbron) in die tijd gebouwd. De naam Madrid stamt af van deze plek.

Toen de katholieken eind 11e eeuw de macht in Madrid overnamen van de Moren, ging de stad echt groeien. Pas in 1561, toen het strijdende Aragon en Castilië eindelijk vrede sloten, werd Madrid de officiële hoofdstad van Spanje.

Bij een hoofdstad horen grote gebouwen, in de 18e en 19e eeuw werd er flink gebouwd om de stad meer allure te geven. Het Koninklijk Paleis werd herbouwd na een brand, maar ook bruggen en ziekenhuizen werden gebouwd en er werden parken, groene lanen en fonteinen aangelegd.

De stad groeide flink door, ondanks de Franse bezetting van Napoleon. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, die in 1936 begon, werd de stad flink getroffen. In de stad zijn de sporen van deze oorlog nog te zien, zoals bunkers. Wil je meer weten van deze Spaanse Burgeroorlog? Ga dan het beroemde schilderij van Picasso uit 1937, Guernica, bekijken in het Centro de Arte Reina Sofia.

Onder dictator Franco groeide Madrid enorm door de industrialisering. Pas na de dood van Franco werd de stad weer opgeknapt en kwam de stad echt tot bloei.

Wijken

In het midden van Madrid ligt Plaza Puerta del Sol, het centrale punt en drukste plein van de stad. Hier vindt het grootste nieuwjaarsfeest van Spanje plaats en verzamelen protestanten of juist feestvierders zich. In deze buurt kun je overdag goed shoppen en bruist de hele nacht met talloze restaurants, bars en nachtclubs.

Loop langs Plaza Major naar La Latina, een van de oudste delen van de Spaanse hoofdstad met prachtige architectuur, (tapas)barretjes en ga op zondag naar de beroemde vlooienmarkt El Rastro.

Het populairste park van de stad staat in de statige en rustige wijk Retiro (vlak achter het Prado Museum). Hier kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar ook kunst bekijken in het Palacio de Cristal, varen in een roeibootje, een flamenco-optreden bijwonen of op de boulevard genieten van de straatmuzikanten.

Cultuur

In Madrid is het gigantische Prado Museum een plek waar je naartoe moet om de oude meesters, zoals Francisco Goya en El Greco te bekijken. Of kies je voor de moderne kunst van Dali en Picasso in het Centro de Arte Reina Sofia of het Museo Thyssen-Bornemisza?

Houd je van opera of de zarzuela, een soort van Spaanse operette, ga dan naar het Teatro Real. Dit is een van de meest moderne operahuizen van Europa. Of bezoek een flamencovoorstelling.

Voetbal hoort bij de Spaanse cultuur. De fontein op het Plaza de Cibeles wordt gezien als een symbool van de stad Madrid. Als Real Madrid weer iets te vieren heeft, doen ze dat niet in het bekende Bernabéu stadion, maar rond deze fontein, waarbij het beeld van Cybele in een vlag van de voetbalclub wordt gehuld. De hoofdstad heeft trouwens nog een grote voetbalclub, Atlético Madrid.