Sint-Vituskathedraal

Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is een echte blikvanger en al van ver te bewonderen vanwege de hoge ligging op de Hradčany heuvel. Je ziet in de kathedraal verschillende bouwstijlen terug doordat het door de jaren heen door verschillende architecturen onder handen is genomen.
Kerken en kathedralen

Over deze spot

Midden in de oude stad, in de Burchtwijk, staat de Sint-Vituskathedraal. De burcht en de kathedraal zijn al van veraf te bewonderen vanwege de hoge ligging op de Hradčany heuvel.

Op de plek van de huidige St. Vitus stond al in de tiende eeuw een kerk. Vier eeuwen later gaf Karel IV de opdracht om de grootste kathedraal van Europa te bouwen. Met de bouw van de kathedraal werd in 1344 begonnen en er is bijna 600 jaar aan gewerkt.

Door de jaren heen hebben er veel architecten aan gebouwd, waardoor je er verschillende bouwstijlen in kunt onderscheiden. Bewonder de gotische pracht aan de voorkant, maar naast de gotische bouwstijl, vind je hier romaanse, barokke en classicistische elementen terug op de diverse bouwwerken.

De kathedraal met drie torens is het meest sacrale gebouw van de stad. Er zijn hier meer dan dertig Boheemse koningen en koninginnen gezalfd. Hier bevinden zich ook de koningsgraven, onder andere de dochters van keizerin Maria Theresia liggen hier. Ook de patroonheilige van de kerk, de heilige Vitus, ligt hier begraven.

De mozaïeken en de glas-in-loodramen alleen al zijn een bezoek meer dan waard. Een ervan is gemaakt door de Tsjechische jugendstilkunstenaar Alfons Mucha. Het voorste gedeelte van de kerk is gratis te bezoeken. Voor het achterste deel moet u betalen.

Binnen de Praagse burcht vlakbij de kathedraal bevinden zich nog vier kerken, waaronder de bekende Sint-Jorisbasiliek, sla zeker ook de bijzondere paleistuinen en het bekende Gouden Straatje niet over.

Handig om te weten

Website: Sint-Vituskathedraal
Adres: Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze, III. nádvoří 48/2, Pražský hrad, 119 01 Praha 1 - Hradčany

Raadpleeg de website van de Sint-Vituskathedraal voor actuele openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Praag plannen

Praag is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Praag? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Praag