Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Napels

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Napels met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Napels

Napels is zo’n stad waar je pas van leert houden wanneer je je écht verdiept in het lokale leven. Doe dit samen met een lokale Nederlandse gids en ontdek de bijzondere bezienswaardigheden en verborgen geheimen. Of ga mee op een fietstour met een Nederlandse gids en verken de mooiste plekjes van Napels. Het historische centrum is ideaal om heerlijk doorheen te slenteren en je te verbazen over de rijke historie. Meer dan genoeg leuke dingen om te doen in Napels! Ook buiten Napels valt genoeg te doen. Je kunt verschillende dagtrips vanuit Napels doen naar o.a. Vesuvius, Pompeï en de Amalfikust. Dit zijn de leukste activiteiten in Napels.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Napels

Met een fietstour ontdek je Napels op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Napels. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke bezienswaardigheden in Napels

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals Castel Nuovo? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Napels doen? Doe een rondleiding met een leuke Nederlandse gids!
Ontdek alle rondleidingen

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Napels

Nu je toch in Napels bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Italië vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Napels mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Napels

Ontdek

Ontdek Napels met échte

Geniet

Ervaar het beste van Napels en geniet volop van je citytrip

Over Napels

Napels
Napels ligt schitterend aan de Baai van Napels. Eerst Napels zien en dan sterven is een bekende uitdrukking. Veel mensen denken dat dit betekent dat je ‘de mooiste stad ter wereld’ moet zien voor je sterft. Druk en hectisch, maar ook vol historische gebouwen, musea, archeologische juweeltjes en een gezellig straatleven. In het historische centrum ontdek je verschillende van de bijzondere bezienswaardigheden in Napels. Slenter door de gezellige straatjes en proef de authentieke Italiaanse sfeer. Naast het bezoeken van de top bezienswaardigheden van Napels zijn er ook verschillende leuke dingen om te doen. Zo kun je onder begeleiding van een deskundige gids heerlijk fietsen in Napels. Een leukere manier om kennis te maken met sfeervol Napels is er eigenlijk niet! Naast fietstours zijn er ook ontspannen rondleidingen met een Nederlandstalige gids en leuke excursies naar Vesuvius, Pompeii en de Amalfi kust.

Geschiedenis van Napels

Door de gunstige ligging heeft Napels veel invloeden gekend. Grieken, Romeinen, Longobarden, Vikingen en Garibaldijnen, probeerden het in te lijven. In het historisch centrum zie je nog veel terug van de geschiedenis van deze stad; historische gebouwen, klassieke overblijfselen, middeleeuwse kastelen en paleizen uit de renaissance en de barok.

Napels is een van de oudste steden in Europa, het werd al in de 8e eeuw v.Chr. gesticht door de Grieken. Zij noemden de stad Neapolis (‘nieuwe stad’). De havenstad was een van de machtigste steden van Italië. Rond de 4e eeuw v.Chr. werd het Romeinse Rijk steeds machtiger en werd de Griekse invloed steeds minder.

De stad breidde verder uit met de bouw van luxueuze Romeinse villa's, aquaducten en badhuizen. Door de uitbarsting van de Vesuvius in de 1e eeuw werd het dichtbijgelegen Pompeï verwoest. Ook Napels werd flink beschadigd.

In het kasteel op de heuvel (Castel dell'Ovo) dat door de Grieken was gebouwd, werd de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk, Romulus Augustulus, gevangen gehouden. Na de Romeinen heeft de stad veel verschillende heersers gehad. Van 1503 tot 1734 was Napels onder Spaanse heerschappij, om daarna deel van het Italiaanse koninkrijk te worden.

In de 16e en 17e eeuw was Napels de thuishaven van verschillende beroemde kunstenaars, waaronder Caravaggio, Salvator Rosa en Bernini. Maar na een periode van groei en industrialisatie ging het vanaf 1860 minder goed met Napels. Mensen en kapitaal vertrokken naar de opkomende industriesteden in het noorden van Italië.

Een groot deel van de stad verarmde en daardoor kreeg de Camorra, de Napolitaanse maffia, steeds meer macht. In de Tweede Wereldoorlog liep Napels grote schade op door bombardementen.

De wijken van Napels

In het mooie historisch centrum van Napels kun je niet om de Kathedraal van Napels (Duomo di Napoli) heen, een imposante witte kathedraal uit de 13e eeuw. Ook de binnenkant van de Dom en de doopkapel zijn indrukwekkend.

Voor het beste uitzicht op Napels en de Golf van Napels met de eilanden Capri, Ischa en Procida moet je naar de oude haven gaan. Vanuit het oude fort Castel Sant'Elmo is het uitzicht prachtig. De veerboten naar de eilanden vertrekken in de haven voor het kasteel.

Bezoek, nu je toch vlakbij de havenwijk Santa Lucia bent, ook het grootste en mooiste plein van Napels het Piazza del Plebiscito en ook het Palazzo Reale en het Teatro San Carlo. Naast het theater ligt het massieve Castel Nuovo. Vergeet niet om in deze wijk een originele pizza Margherita uit een steenoven te bestellen, beter dan hier wordt het niet.

In Santa Lucia, maar ook in de Spaanse Wijk, Quartieri Spagnoli, vind je het beeld van Napels dat je vaak in de film ziet. Hier wappert het wasgoed tussen balkonnetjes en loop je via trapstegen en nauwe straatjes tussen de toeterende Vespa’s en Fiatjes 500.

Als je langs de waterkant van de stad loopt zie hem al in de verte liggen: de Vesuvius vulkaan. De ruïnes onder de Vesuvius vulkaan geven een beeld van hoe de stad ten onder ging aan natuurgeweld. En als je Vesuvius zegt, dan denk je direct aan Pompeï. Dit stadje is wereldberoemd door de mooie Romeinse opgravingen en is dan ook een grote publiekstrekker. De vulkaan kun je ook beklimmen.

Italië en Napels hebben veel beeldschone plekken, maar ook plaatsen waar je beter niet kunt komen. Scampia is zo’n plek. Deze verpauperde wijk kun je beter mijden, hier heerst de Camorra.

Culturele evenementen, activiteiten en musea

Napels barst van het culturele erfgoed, evenementen en interessante musea. In het Koninklijk Paleis van Napels (Palazzo Reale) zie bijvoorbeeld de welvaart en rijke cultuur die de stad heeft gekend. Bezoek ook het oudste operatheater van het land: Teatro di San Carlo. Houd je niet zo van opera, maar meer van de muziek van nu? In juni en juli treden op verschillende dagen in Napels populaire rockbands op tijdens Noisy Naples.

Een aantal dagen per jaar is er een bijzonder evenement bij de Dom, bijvoorbeeld op 19 september. De aartsbisschop haalt dan een zilveren reliekhouder met twee glazen ampullen met het gestolde bloed van San Gennaro (de patroonheilige van Napels) uit de kapel. Er vindt vervolgens een ongelofelijk wonder plaats: Het eeuwenoude bloed van de heilige San Gennaro wordt vloeibaar.

Het belangrijkste archeologisch museum is het Museo Archeologico Nazionale (MANN). Hier zie je een prachtige collectie aan klassieke kunstschatten, waaronder sculpturen, fresco’s en mozaïeken uit Pompeï.

Maar om het echte historische Neapolis te ervaren, moet je zo’n veertig meter onder de grond. Bezoek Napoli Sotteranea, een indrukwekkend gangenstelsel van tunnels en grafkamers met 60 ingangen.

Travel Stories Napels