Statue of Liberty & Ellis Island

Statue of Liberty & Ellis Island

Hét symbool van New York en eigenlijk heel Amerika is het Vrijheidsbeeld. Je kunt niet meer naar de kroon van Lady Liberty maar het gaat er toch ook meer om dit wereldberoemde beeld van dichtbij te zien. Op het naastgelegen Ellis Island worden de immigranten die Amerika groot hebben gemaakt geëerd.

Standbeeld
Het Vrijheidsbeeld & Ellis Island + stadsgids
Vanaf €19,52
Koop tickets

Over deze spot

Het Vrijheidsbeeld is hét symbool van New York en de Verenigde Staten. Het koperen beeld zelf is 46 meter hoog en was een geschenk van het Franse volk aan de Amerikanen. Het idee werd al in 1865 geboren: de historicus Edouard de Laboulaye wilde een beeld schenken om de vriendschap tussen de Amerikanen en de Fransen uit te drukken. Ruim twintig jaar later, in 1886, werd het beeld geplaatst. De kroon op het hoofd van ‘Lady Liberty’ heeft zeven punten. Dat aantal staat voor de zeven continenten en oceanen.

Bij binnenkomst zie je allereerst de originele fakkel. De fakkel werd in 1984 vervangen door een nieuw exemplaar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je niet naar de fakkel klimmen. Ook de kroon is niet meer toegankelijk voor publiek, uit veiligheidsoverwegingen. Je kunt wel naar het observatieplatform op de tiende verdieping van de sokkel. Binnenin kun je door een glazen plafond de stalen binnenconstructie van het Vrijheidsbeeld bekijken. Dat stalen geraamte werd ontworpen door Gustave Eiffel. Op de tweede verdieping is een expositie over het Vrijheidsbeeld: idee, uitvoering, technische en financiële problemen en tenslotte de plaatsing.

Het Vrijheidsbeeld was het eerste dat immigranten te zien kregen bij hun aankomst op Ellis Island dat ten noorden van Liberty Island ligt. In het grote gebouw van rode baksteen werden immigranten medisch gekeurd en moesten ze een lijst van 29 vragen beantwoorden. Overigens gold dat alleen voor de derde klas passagiers van de boten. Iemand die 1e of 2e klas reisde was volgens de ambtenaren welvarend genoeg om zich in de VS te kunnen redden. Tussen 1892 en 1954 passeerden meer dan 12 miljoen Europeanen deze grenspost.

Ellis Island werd ook wel Island of Tears genoemd: twee procent van de immigranten werd teruggestuurd, omdat ze ziek waren of over onvoldoende financiële middelen beschikten. In het Immigratiemuseum kun je daarover een documentaire zien: “Island of Hope, Island of Tears”. Verder zijn er veel foto’s, filmbeelden en archieven. U komt er zeer waarschijnlijk uw eigen familienaam tegen!

Handig om te weten

Websites: Liberty Island en Ellis Island
Vanaf Battery Park vertrekt een veerboot naar Liberty Island en Ellis Island
Openingstijden: 08.30 – 17.00 (’s zomers langer, gesloten op Eerste Kerstdag)
Toegangsprijs: $ 18,00 (vanaf 13 jaar), $ 14,00 (62+), $ 9,00 (kinderen 4-12 jaar)

Raadpleeg de websites van beide eilanden voor actuele prijsinformatie en vertrektijden.

Populaire activiteiten in New York

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van New York

Midtown Sights & Bites Food Tour

Midtown Sights & Bites Food Tour

Vanaf €56,10 p.p.
Local Tales & Tastes Food Tour

Local Tales & Tastes Food Tour

Vanaf €56,10 p.p.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip New York plannen

New York is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in New York? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van New York